Jevrejsko nasljeđe - Noći sefardske kuhinje u Sarajevu

3h   Sarajevo

Noći sefardske kuhinje u Sarajevu

Bosansko-Sefardska kuhinja je zadnji pokušaj da se sačuva tradicija i prenese na novije generacije te da se u svijetu predstavi kao jedna od najautentičnijih.

Sefardska kuhinja je prepuna jela pripremljenih sa uglavnom svježim voćem i povrćem, mahunarkama, malim porcijama mesa, ribe i zdravih začina i biljaka. Sva ta jela dolaze sa pozadinskom pričom o tome kako su se Jevreji prilagodili u njima novoj domovini, te kako su sačuvali svoje tradicionalne recepte i običaje. Najzaslužniji akteri za očuvanje tradicije jesu izuzetne žene koje su prenosile znanje na svoje kćerke i unuke. Sefardske žene su poprilično uklopile bosansku kuhinju u njihovu tradicionalnu, tako da je nastao novi oblik, nama danas poznat kao bosansko sefardska kuhinja. Na primjer, staro bosansko jelo japrak je neizostavan dio sefardske kuhinje, samo što je nazvan japrakis. Također imaju svoj oblik halve sa malim izmjenama i nazvale su je ala kuchar - halva na kašiku. Jedino mjesto gdje se za Hanuku pravi halva jeste Bosna, za razliku od ostalih zemalja gdje uglavnom se prave poslastice pržene u ulju jer Hanuka je praznik ulja. Divna mješavina dviju tradicija je stvorila nešto potpuno unikatno i vrijedno spomena.

Cijene i dostupnost:

Cijena: 40 eura po osobi.
Dostupnost: tokom cijele godine.
Napomena: večer sefardske kuhinje je dostupno za grupu od min. 4 osobe.

 

REZERVACIJA

Jevrejsko nasljeđe - Noći sefardske kuhinje u Sarajevu